Get Adobe Flash player

Adres:

Wylezin, ul. Polna 3
05-555 Tarczyn
POLAND

tel/fax: +48 22 72 77 584

mobile: +48 501 29 77 56

Węgierka Dąbrowicka

Miejsce wyhodowania: Polska
Pochodzenie: siewka Węgierki Zwykłej
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie, tworzy kształtną, stożkowatą koronę z szerokimi kątami rozwidleń
Zapylacze: Čačanska Rana, Opal, Renkloda Ulena, Węgierka Łowicka, Čačanska Najbolja
Odmiany zapylane: nie badano Węgierka Dąbrowicka
Dojrzałość zbiorcza: zależy od warunków klimatycznych, najczęściej przypada w połowie sierpnia
Wytrzymałość na mróz: średnia
Podatność na choroby: odmiana średnio wrażliwa na szarkę i mało podatna na inne choroby
Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza.
Owoc: średniej wielkości lub duży (35–40 g). Skórka brązowo granatowa, pokryta gęstym, szaroniebieskim nalotem woskowym. Miąższ żółtozielony a u owoców mocno dojrzałych żółto miodowy, dość zwarty, smaczny, łatwo oddziela się od pestki.